Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефанов: Агенция "Митници" не е основна причина за спада на приходите в бюджета

| обновено на 13.08.14 в 10:24
Снимка: Таня Харизанова

Не могат да се очакват чудеса в събираемостта на приходите от Агенция "Митници" след смяната на ръководството ѝ. Това каза за предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Гледайки данните за потреблението в България и за перспективите за растеж, и с години натрупаните проблеми, едва ли може да се очаква, че някой в оставащото време до края на годината може да направи чудеса от геройство. Ако трябва да разделим причините за липсата на приходи или за недостатъчното приходи в бюджета за тази година, аз бих казал, че поне половината от тази дупка, за която се говори, е лош разчет и то залагане на по-големи приходи, отколкото може да се очаква. Някъде над 200 милиона от този минус, който гледаме, може би се дължи и на допълнително забавяне на ръста в следствие на проблемите около КТБ във второто тримесечие. Останалите може би 200 до 400 милиона можем да търсим в по-лошата работа на приходните агенции, като в никакъв случай не бих отбелязал агенция "Митници" като основна причина за спада в приходите.

Според Стефанов отговорността за ниската събираемост на приходите трябва да се сподели и от НАП. Значение има и слабото потребление миналата година, както и честите кадрови смени в "Митници". Ако се подобри работата на приходните агенции, можем да разчитаме на едни допълнителни от 200 до 400 милиона лв. повече в сравнение с това как до момента вървят приходите, но това до голяма степен зависи и от здравето на икономиката. Бих заложил в по-голяма част на тези икономически процеси за ръста, отколкото на смяната на един или друг ръководител в агенциите.

Контрабандата е дългосрочен проблем, който не се решава, отбеляза Стефанов. Отчита се и покачване на административната корупция. Стефанов коментира и лансираната наскоро идеята за сливане на НАП и Агенция "Митници": Не мисля, че това ще има някакъв ефект върху събираемостта, ефективността на агенциите, ако се осъществи едно механично сливане. Ако се направи с идеята за някаква реформа, с някакви по-ясни дългосрочни цели, говорим, разбира се, за три до пет години, така както беше направено преди време 2001-2005 година реформата в приходната агенция, тогава можем да очакваме някакъв ефект.

Интервюто на Веселина Миланова с Руслан Стефанов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени