Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението за правна помощ на потребителите предяви иск срещу общите условия на фирма за кредити

Снимка: БГНЕС

Сдружението за правна помощ на потребителите ще представи вече заведен колективен иск срещу общите условия на една от най-големите фирми за бързи кредити. В "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на сдружението Димитър Деков каза, че е много трудно обикновените хора да разберат клаузите в договорите на фирмите.

"Заробващи" не е грешно определение. Най общо това са клаузите за предсрочна изискуемост, където се предвиждат и условията за тази предсрочна изискуемост, за автоматична предсрочна изискуемост, условията, при които кредиторът може да обяви предсрочна изискуемост на целия кредит, също са изключително интересни и ние ще се опитаме да ги представим пред публиката. Както и всякакви други, които предвиждат начин на уведомяване, на съобщаване, които фактически злепоставят потребителите до степен, че не се изисква те дори да са информирани какво става с техния кредит. Всичко това и други нетипични клаузи за един договор за заем, които се въвеждат по един едностранен начин от кредитора в "общи условия".


Човек, който не е юрист, трудно би разбрал всички клаузи, дори и да е добросъвестен и да се запознае внимателно с договора, коментира Денков и сподели, че те са били предизвикателство за екипа му.

Резултатите от колективния иск ще благоприятстват всички, които имат отношения с търговеца, коментира той и посочи, че при такъв иск срещу ЕРП резултатът от съдебното решение е задължил и останалите дружества да спазват добри практики.

Интервюто на Веселина Миланова с Димитър Денков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени