Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасърджиев: Проблемите в Спешната помощ не се изчерпват с това кой ще бъде начело

Снимка: БГНЕС


Проблемите в Спешната помощ не се изчерпват с това кой ще бъде начело. Големите и сериозни проблеми са преди всичко свързани с финансирането на системата, организацията, мотивирането на работещите. В този ред на мисли персоналните промени едва ли ще доведат до някакви осезаеми резултати, ако държавата не предприеме сериозни мерки за реформиране на цялата спешна помощ. Това коментира в предаването „Нещо повече“ д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация относно връщането на д-р Георги Гелев начело на Спешна помощ. Според него времето на служебния кабинет е много малко, за да се очаква, че ще се направят някакви грандиозни промени, които реално да имат дълготраен ефект в Спешната помощ.

Това, което служебното правителство би могло да направи, е да намери сили да започне една подготовка на реформа, на ясна концепция, с консултации с всички заинтересовани страни. Мисля, че това е пътят занапред. Не разчитам на който и да било министър сам да може да оправи нещата. Истината е, че Спешната помощ се нуждае от цялостно преосмисляне, от реформа, която да бъде съвременна, съобразена със съвременните условия, в които България се намира. Не на последно място – можем да почерпим опит от много държави в света. Очакваме среща с министъра в служебното правителство.

Надявам се служебното правителство и министър да реализират някои важни неща. На първо място – в предизборна обстановка да не се допуска да останат хора без лечение или да има затруднения с болници. Едно от ключовите неща, които това правителство може да направи, е например да се приемат няколко спешни програми, които от месеци и години отлежават по бюрата в министерството. Ако тези програми не бъдат приети сега, това означава, че ги оставяме за 2016-а година, защото няма да има време в края на годината новото правителство да ги одобри и да влязат в бюджета за 2015-а, коментира Хасърджиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна