Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният червен кръст поиска от Русия подробен опис на товара в хуманитарния конвой за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Западът се опасяват от евентуална руска интервенция в Украйна под прикритието на хуманитарна операция. По-рано днес руското ръководство заяви, че акцията била съгласувана с Украйна. Малко по-късно Киев отрече да има такова споразумение.
 
Русия предостави на украинските власти и Международния комитет на Червения кръст "общ списък" на стоките в конвоя си с хуманитарна помощ.

Съдържанието на товарите на конвоя от 260 камиона включва храна, бутилки с вода и генератори. Но на Червения кръст му трябва подробен опис, за да може да ги получи, заяви говорителката на комитета Анастасия Исюк.

Украйна е готова да приеме конвоя при определени условия, каза говорителят на украинското президентство Святослав Цегулко.

Помощта за Луганск трябва да премине през граничен пункт в близост до града. На руско-украинската граница митническите служители, украинските гранични служители и представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да инспектират пратката. След това конвоят ще премине през контролирана от бунтовниците територия. След като пристигне в Луганск, помощта трябва да бъде раздадена на мирните граждани от Червения кръст.

Междувременно стана ясно, че Руската служба за защита на потребителите спира вноса на бира и спиртни напитки, произведени от украински компании, от 15-и август.

Киев пък прие на първо четене законопроект, който допуска санкции срещу Русия, включително спирането на транзита на газ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна