Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домакинствата имат по-малко дългове, отколкото преди година

Снимка: БГНЕС

Спад в размера на задълженията на домакинствата и стабилна събираемост на дълговете през първата половина на годината, показва проучване на колекторските агенции в България. За сметка на това, бизнесът остава с ограничени възможности за финансиране, сочат данните на агенциите, които се занимават със събиране на дългове.

Задълженията на гражданите, подадени за събиране на колекторските агенции през първите 6 месеца на годината възлизат на 820 милиона лева. Средно търсеното задължение от фирмите за събиране на кредити е около 490 лева и е наполовина по-малко спрямо същия период на 2013 година. И тук има положителната тенденция - спад с 1/3 в обема на задълженията на домакинствата за една година. В списъка се включват дългове към банки, телеком оператори, компании за комунални услуги, лизингови дружества и бързи кредити. Банките и телекомите най често търсят дължимото им чрез колекторските компании.

Изгледите за втората половина на годината обаче не са толкова положителни. Прогнозите са за влошаване на възможностите на домакинствата да обслужват задълженията си заради нестабилната политическа и икономическа ситуация. По отношение на задлъжнялостта на фирмите, данните показват повишени нива на възлагане на събираемостта. Само за шестте месеца на годината бизнесът е прехвърлил за събиране на колекторски агенти 23 500 000 лева. Междуфирмената задлъжнялост обаче се запазва в рамките на обичайната. Плащанията от държавата също оказват голямо влияние на бизнеса. Строителният бранш е особено податлив. Финансовата стабилност на банковата система също е ключова за достъпа до ликвидност на фирмите и навременното разплащане между тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна