Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертен съвет: БНБ бездейства по случая с КТБ и това обрича стотици фирми на фалит

Снимка: БГНЕС


Експертен консултативен съвет от работодатели, синдикати и експерти заяви, че БНБ бездейства и това обрича стотици фирми на фалит и повече от 25 000 служители в компаниите - на безпаричие. Членовете на съвета настояха за незабавно оздравяване на Корпоративна търговска банка и разплащане с кредиторите.

Изпълнителният директор на Стопанската камара Сашо Дончев посочи:

Това, което е по логиката на законодателството, не е предложено на сегашните акционери - да осигурят капиталова, съответно ликвидна подкрепа на банката. Не се търсят други акционери, не се използва опцията за надзорно увеличаване на капитала, най-добрият спасител на една банка в затруднение е друга банка, не се търсят други финансови институции, не се обсъжда въобще опцията Фонда за гарантиране на влоговете да стане мажоритарен акционер в КТБ и съответно да се опита да я оздрави. Тези възможности не се обсъждат. За съжаление банката е поставена във фризера, образно казано, бизнесът е спрял, чакат се надзорни мерки. Надзорни мерки, оздравителни, няма. Законът, който беше вкаран в бюджетната комисия, специалният закон за преструктуриране на КТБ, предпоставяше нейната несъстоятелност, тоест тя със закон беше обявена за несъстоятелна.

Съветът осъжда това бездействие на Централната банка, а експертите му предупреждават, че ако веднага не се предприемат мерки за разрешаване на кризата, след два месеца няма да може да се направи почти нищо. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна