Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракският премиер се оттегля от поста си

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иракският министър-председател Нури ал Малики обяви, че ще се оттегли от поста си в полза на кандидата за премиер Хайдер ал Абади, съобщи Ройтерс. Преди дни Малики беше заявил, че ще се бори за трети мандат. Номинирането на Абади бе приветствано от Съединените щати като възможност за съставяне на коалиция, която да се пребори с джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Северен Ирак.

По данни на ООН размириците от последните месеци са прокудили от домовете им 1 милион и 200 хиляди иракчани. Между 4000 и 5000 души от язидското малцинство са в планината Санджар в Северен Ирак, съобщи Пентагонът.

Германия ще изпрати четири военнотранспортни самолета с над 36 тона храни и медикаменти за бежанците в Арбил и околностите. Британското правителство ще въоръжи кюрдите в Северен Ирак за отпор срещу джихадистите. Според източници на вестник "Гардиън" британският външен министър Филип Хамънд ще съобщи това решение на Лондон по-късно днес на колегите си от Евросъюза.

Франция вече изрази готовност да помогне на кюрдските бойци, които са въоръжени със старо съветско оръжие и претърпяха няколко поражения от  "Ислямска държава". Италианските министерства на външните работи и на отбраната са съгласували условията за доставка в Ирак на хуманитарна помощ с военнотранспортен самолет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна