Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на проф. Люба Енчева

| обновено на 15.08.14 в 11:49 БНР Новини

Люба Енчева завършва музикалното си образование в кралската консерватория „Джузепе Верди” в Милано в класа по пиано на проф. Ренцо Лоренцони. Специализира орган при Алчео Галиера. След това учи при Марсело Чампи в Париж и Едвин Фишер в Берлин. Концертните й изяви започват в ранна детска възраст и продължават до края на дните и. За повече от 60 години творческа дейност изнася над 4000 концерта. Била е солист на много световни оркестри като Мюнхенската, Франкфуртската, Пражката, Белградската филхармонии, оркестърът „Ламурьо” в Париж, Виенският симфоничен оркестър и много други.
През 1959 година е първият концерт на дуото Люба Енчева – Сава Димитров, творчески тандем просъществувал 26 години.
С композитора и пианист Димитър Ненов Люба Енчева е била в близки професионални и приятелски отношения. На откриването на новата зала „България“ през 1937 година двамата изпълняват двойния концерт в до минор от Бах с Академичния симфоничен оркестър. След смъртта на Димитър Ненов Люба Енчева изпълнява премиерно концерта му за пиано и оркестър. През 1963 година тя става професор в Държавната консерватория в София.
Проф. Люба Енчева често е канена в журитата на най-престижните международни конкурси – „Чайковски“, „Шопен“, „Кралица Елизабет“, „Роберт Шуман“, „Бузони“ и други. Била е гост-професор в „Музишино академия“ в Токио. Освен със студентите и майсторския клас, Люба Енчева води и курс за професорите, като ги запознава с постиженията на българската музикална култура. На нейно име през 2008 година е учредена ежегодна музикална награда в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), Пловдив.
В предаването звучат записи на Люба Енчева с оркестъра на БНР с диригентите Константин Илиев и Саша Попов (Симфоничните вариации от Цезар Франк и Концерт за пиано и оркестър № 4 от Бетовен), а също и камерна музика с нейните именити партньори: Сава Димитров, Васил Стефанов и Константин Попов. Избраните солови изпълнения са два хорала от Бах/Бузони и сюита за пиано от Клод Дебюси.

15 август, от 19.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна