Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: Няма риск за загуба на средства по ОП "Транспорт" до края на 2014-а година

Николина Ангелкова
Снимка: БТА

Един от нашите основни приоритети е работата по ускоряването на проектите по големите инфраструктурни проекти  по ОП „Транспорт“. В тази връзка моята експертиза в тази област, смятам че е натежала при взимането на решението от президента да ме назначи за служебен министър, каза Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията  в интервю за предаването „12+3“.

В момента правим анализ и след 10 дни ще предприемем конкретни стъпки на база на плана за действие, който изработваме с конкретен срок, в който ние ще адресираме всички тези мерки, така че да можем накрая на нашия мандат да можем да представим свършеното. За нас е много важно да говорим  с резултатите от свършената работа, добави тя.

По отношение на състоянието на БДЖ, Ангелкова каза: В момента правим анализа за финансовото и техническото състояние на БДЖ. Продължаваме диалога с кредиторите. Организирали сме среща с тях в началото на септември, която ще се води от вицепремиера Екатерина Захариева, за да продължим активния диалог с тях и да анализираме направеното до момента и да преценим стъпките, които ще предприемем. В момента очакваме от ЕК отговор по отношение на нотификацията за държавна помощ. Успоредно с това организираме среща с кредиторите с цел разсрочване на задълженията на БДЖ. В зависимост от анализа или при необходимост от оптимизацията на работата може да има промени в ръководните екипи на БДЖ.

Ангелкова беше категорична, че до 10 дни ще бъдат представени мерките, които ще бъдат предприемани. Тя заяви още, че промени в администрацията на Министерството няма да има.

ОП „Транспорт“ към момента е разплатила 2,5 милиарда, което е около 63% от програмата. Няма риск за загуба на средства до края на 2014-а година. За да се изпълнят целите е необходимо до края на 2014-а година да се разплатят около 82 милиона евро, което според министъра е напълно постижимо: За нас е от съществено значение да минимизираме риска до края на 2015-а  година, за да постигнем на 100% целите по програмата трябва да разплатим още 1,5 милиарда лева, което е 100 милиона лева месечно, което означава, че следва да предприемем конкретни мерки и действия така че ускорим изпълнението на всички проекти.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени