Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: Режим на тока заради недостиг на производство не може да има

Снимка: БГНЕС

Стремял съм се да защитавам обществения интерес. Това каза бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев в интервю за предаването „12+3“ по повод на течащото до вчера срещу него разследване.

Според него режим на тока заради недостиг на производството не може да има: Ние имаме достатъчно производствени мощности, така че класическият режим на тока, който е заради недостиг на производство, няма как да се случи у нас. Проблемите са свързани повече с ликвидността на пазара или по-точно със състоянието на мрежовите оператори и на компаниите, които са в единния организъм на електроенергийната система. Натрупаха се големи дългове в НЕК и то от регулирана дейност, което не се е случвало до края на 2012-а година, а се случи през 2013-а – 2014-а година. /…/ Аз силно се надявам, че няма да стигне до режим на тока. Още повече, че виждам, че това се съзнава и от новото правителство като опасност, така че предполагам има достатъчно професионалисти, които ще дадат съвети за това какво да се направи, така че да не се стигне до това.

По отношение на Енергийния борд, Семерджиев заяви: Енергийният борд определено ще бъде в посока на повишаване на доверието в институциите, тъй като ще се даде възможност на всички страни още по-ясно да изразят становищата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна