Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еквадорският външен министър смята, че Великобритания нарушава човешките права на Джулиан Асандж

| обновено на 18.08.14 в 11:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Еквадор обвини британското правителство, че няма интерес в намиране на дипломатическо решение на кризата около основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който вече повече от две години търси убежище в посолството на страната в Лондон.

Еквадорският външен министър Рикардо Патино заяви, че Великобритания нарушава човешките права на Джулиан Асандж като не му позволява да напусне сградата на посолството без опасения, че ще бъде арестуван. Британското правителство не предприема никакви стъпки. Ние отправихме предложения, подадохме документи, но от британска страна виждаме единствено засилване на мерките за сигурност, така че Асандж да не може да напусне посолството, изтъкна Патино в интервю за "Гардиън".

43-годишният Асандж не е стъпвал извън еквадорското посолство от юни 2012-а година, когато потърси политическо убежище там, за да избегне екстрадиране в Швеция по обвинения в изнасилване и секусален тормоз, повдигнати от две жени. Асандж, който отрича обвиненията, смята, че екстрадирането му в Швеция е стъпка към прехвърлянето му в Съединените щати, където го обвиняват в изтичането на поверителна информация чрез "Уикилийкс".

Поради опасения за здравословното състояние на Асандж Еквадор поиска от британските власти разрешение, в случай на нужда, той да бъде откаран в болница с дипломатическа кола, но последва отказ. Изчислено е, че за операцията по поддържане на 24-часов контрол от британската полиция около еквадорското посолство досега са похарчени 7 милиона паунда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени