Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюнер Тахир: Този път мюсюлманите няма да повярват за 10-те заместник-министри

Снимка: БГНЕС

През последните 25 години мюсюлманите са видели 2 и 200. Много пъти са ги лъгали. Това каза в предаването "Нещо повече" лидерът на Национално движение за права и свободи Гюнер Тахир по повод заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако партията му спечели управлението след изборите, ще включи 10 български мюсюлмани като заместник-министри.

Гюнер Тахир дълги години беше заместник-председател на ДПС и говорител на ръководството. В края на 90-те години напусна ДПС.

Според него мюсюлманите този път ще се отнесат с малко недоверие към казаното от Борисов в джебелското село Припек, тъй като при предишния мандат, освен Вежди Рашидов, от ГЕРБ не са поставили нито един мюсюлманин на висок пост в държавата:

Големите български партии са длъжници в това отношение към малцинствата. Те оставиха 25 години в смесените региони ДПС да е единствената алтернатива. За това време с изключение на моето влизане в парламента от листата на ОДС и на Вежди Рашидов от ГЕРБ, няма трети турчин, който да е влязъл в парламента с листа, извън ДПС. Това е нещо ненормално.

Много е важно, когато правиш нещо за малцинствата, да не го правиш моментно. Второ – да го направиш програмирано. Трето – да има проект, който да представиш пред обществото и четвърто – да не ползваш тези хора като значка на ревера дали имам турчин в правителството, препоръча Тахир.

Той каза, че на този етап все още не е взето решение как Движението ще участва на предстоящите парламентарни избори.

Цялото интервю с Гюнер Тахир можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна