Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИЕ реагира на увеличението на капитала на "Южен поток България"

| обновено на 19.08.14 в 15:24
Васил Щонов
Снимка: БГНЕС
Министерството на икономиката и енергетиката ще се обърне към правоохранителните органи по повод увеличението със 191 млн. лв. на капитала на проектната компания „Южен поток България“. В компанията с равен дял от по 50% са Българският енергиен холдинг и руската компания „Газпром“. Увеличението на капитала е станало въпреки предприетите мерки от страна на министерството за замразяване на работата по проекта за газопровод.
От Министерството на икономиката и енергетиката уточняват, че увеличението на капитала на проектната компания "Южен поток България“ представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август, според което всички действия по проекта се прекратяват до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.
На 8 август Щонов се среща с изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг и „Южен поток България“ и подчертава необходимостта проектът да бъде спрян и набелязва стъпки за привеждането му в съответствие с изискванията на Брюксел. Три дни по-късно шефът на БЕХ изпраща писмо до председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер с копие до „Южен поток България“. Писмото съдържа разпореждане “Южен поток България” да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.
Въпреки това, на 12 август ръководството на „Южен поток България” подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в Търговския регистър на 18 август, обясняват от икономическото министерство. Заявяват също, че действията на проектната компания не защитават интересите на Българския енергиен холдинг и възнамеряват да отнесат случая към правоохранителните органи.
Според министерството увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него.  Старт на изграждането на „Южен поток” на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което  е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на “Южен поток България”.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и ресорният министър Васил Щонов заминаха за Брюксел, където ще имат среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Очаква се на срещата  да бъде обсъдена необходимостта от реформи за стабилизиране на енергийния сектор в България, както и  статусът на важни инфраструктурни енергийни проекти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна