Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Петър Райчев

БНР Новини
Петър Райчев (на сн. с шапката вдясно) с български студенти в Лвов, 1927 г.
Снимка: Държавна агенция „Архиви“




Петър Райчев в ролята на Владимир Игоревич от операта „Княз Игор“, 1933 г. в Париж. Източник: Държавна агенция „Архиви“Над 40 роли изпълнява по световните сцени прочутият български тенор. В началото на миналия век Петър Райчев е един от любимците на публиката. Първо откриват таланта му в Москва, а след това триумфира в Петербург и цяла Русия, Милано и цяла Италия, Берлин и в различни градове на Германия. Често се среща на сцената с Фьодор Шаляпин, Тоти дал Монте, Тита Руфо. Сценичните му превъплъщения са високо ценени от Бруно Валтер и Артуро Тосканини.

Завръща се в България през 1936 година и започва българската част от кариерата му – на солист в Софийската опера, професор по пеене, режисьор, основател и пръв директор на Варненската опера, един от основателите на оперите в Русе и Пловдив.

Ще ви срещнем с изкуството на един изключителен творец. Казват, че бил превъзходен художник, имал вдъхновено перо, а за вокалните му възможности се носят легенди.

За него ще ни разкажат тези, които са го познавали и са работили с него, както и синът му – големият наш диригент Руслан Райчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени