Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 137 години от решителните боеве за Шипченския проход

| обновено на 23.08.14 в 15:33
shipka
Снимка: БГНЕС


Днес е кулминацията на националните тържества за 137-та годишнина от Шипченската епопея, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. С тържествена заря - проверка на площада на историческия връх ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Честването започна с панихида в Соколския манастир честването на годишнината. Туристически походи потеглиха към легендарния връх, на който преди 80 години с участието на целия народ е издигнат паметник, за да увековечи саможертвата на героите на Шипка. В криптата от днес ще гори вечен огън. Инсталация на пропан-бутан ще осигури постоянното горене, обясни Мариян Костадинов - автор на идеята за монумента, дарил средствата за направата му.

Едно логично допълнение е след 137 години и след 80 години от създаването на паметника да сложим липсващото звено, ако това е нашата памет, през облика на огъня.

Вечният огън, който беше осветен от старозагорския митрополит Галактион ще гори пред скулптурните фигури на руски воини и български опълченец, застинали на вечна стража. Релефът от патиниран бронз върху бял мрамор е дело на скулптура Адриян Новаков. Творението му е вдъхновено от Ордена за храброст, като в диагоналите на кръста са изработени щикове, символ на отбраната на Шипка.

В традиционното вече състезание по изкачване на стълбите към паметника се включиха 250 ученици от страната. Програмата включва и открит урок, прожекция на филми, посещение на бойните позиции с екскурзовод. Родолюбци от дружество „Традиция“ участват в тържествата с възстановка на августовските боеве от 1877 година. Тържествена заря - проверка ще огласи историческия връх вечерта. Президентът и главнокомандващ на Българската армия ще приеме почетния строй на националната гвардейска част.

Днес през прохода Шипка се допускат само автобуси и автомобили с гости и посетители на тържествата, както и междуградски автобусен транспорт. Трафикът за останалите ще бъде пренасочен през Прохода на Републиката. Ограничението ще е в до  10 ч. вечерта. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна