Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания обмисля по-строги мерки срещу британските джихадисти

Лондон Великобритания полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британското правителство обмисля нови, строги мерки срещу гражданите на страната, които отиват да се бият на страната джихадистите в Близкия Изток.
Убийството на американския журналист Джеймс Фоли от екстремист от „Ислямска държава”, за когото се предполага, че е британец, подтикна властите не само да засилят антитерористичните си операции, но и да обмислят административни мерки срещу радикални елементи на Острова. 
Медиите съобщават, че семействата на британски джихадисти, които се бият в Ирак и Сирия могат да бъдат лишени от социални помощи и припомнят, че подобно законодателство вече действа в Белгия и Австралия.
Ако някой отхвърля британската държава, то тогава тя също трябва да се откаже от тях. Такива хора трябва да бъдат лишени от британско гражданство, което ще доведе и до спиране на техните социални помощи, заяви депутатът от Консервативната партия Андрю Пърси.
Друг представител на торите, парламентаристът Дейвид Дейвис, също се обяви за отнемане на гражданството на британците, които се бият за „Ислямска държава”. Демокрациите имат право да се защитават, аргументира се той.
Призивът бе подкрепен и от бившия ръководител на Англиканската църква Лорд Кяри. Той посочи, че джихадистите трябва да бъдат лишени от привилегията да пътуват с британски паспорт и със сигурност не трябва да им бъде позволено да се завърнат в страната с варварските и кръвожадните умения, които са придобили.
Призивите идват ден, след като вътрешният министър Тереза Мей обяви, че правителството ще действа много по-строго срещу хора, които проповядват екстремизъм и се готви да забрани организации с крайна идеология, които още не са обявени за терористични.
Смята се, че над 500 британци са заминали да се бият в Сирия и Ирак през последните години.
Външният министър Филип Хамънд заяви, че Великобритания вече доставя оборудване за кюрдските бойци, които се сражават с „Ислямска държава” в Северен Ирак. Той добави, че в скоро време те ще бъдат екипирани и с източноевропейско въоръжение, с което те били добре  запознати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна