Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Липсата на кадастрални карти за дюните е показателен факт, че има финансов интерес

Снимка: БГНЕС

Властите бавят приемането на кадастралните карти за дюните по морето и крайбрежните езера и не ги включват в официалния регистър, защото те ще разкрият приватизация на защитени територии в нарушение на Закона за управление на Черноморското крайбрежие от 2007-а година. Изискването да ги има е заложено в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, влязъл в сила през януари 2008-а г. Пет години по-късно се видя, че никой не предприема съответните стъпки и през 2013-а г. НС задължи МС да предприеме действията, да осигури парите, за да могат да се изработят тези специализирани кадастрални карти. Това каза в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Тома Белев от коалиция "За да остане природа в България".

Проблемът, че все още нямаме такива кадастрални карти, за нас е показателен, че има много големи финансови интереси. Неслучайно, когато се правеха обсъжданията за бъдещия Национален парк "Черноморско крайбрежие" се видя какъв голям отпор има точно срещу този парк и се видя какво се е случило със собствеността по българското Черноморско крайбрежие.


Когато картите видят бял свят, те ще покажат колко всъщност е нарушен Законът
, каза Белев. Голяма част от дюните са реституирани, заменени или приватизирани, сочат разследвания на екозащитниците. Много общини и ведомства са участвали в заменки, допълни Белев. Агенцията по Кадастъра е отговорна за това специализираните карти да станат публични, допълни той.

Законът не задължава, но и не възпрепятства Агенцията да направи документите публични и това е въпрос на добра воля, допълни той.

Интервюто на Борислава Борисова с Тома Белев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна