Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Щонов: Токът трябва да поскъпва плавно

Васил Щонов
Снимка: БГНЕС

Увеличението на цената на електроенергията би трябвало да е плавно в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства, заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, казва Щонов. От Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката. Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, посочва още Щонов.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщава Щонов и добавя, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Националната електрическа компания губи над 50 милиона лева на месец и „няма да издържи дълго“, предупреди  на свой ред вицепремиерът Екатерина Захариева.  Пред БНТ тя заяви, че въпреки тежкото си финансово състояние държавната компания се разплаща далеч по-редовно с компании, „свързани с някои от политическите сили“. Очаква се до утре министерството да обяви конкретни данни. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна