Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев: Изходът за обществото ни е реалната съпротива

Снимка: Радио Видин

Единственият изход за обществото е съпротивата, каза в предаването "12+3" писателят Владимир Зарев: Съпротивата и то реалната съпротива, опитът да се създаде едно реално и живо гражданско общество. Българската политическа класа в своя истеричен егоизъм доведе нещата дотам, че превърна политиката в най-доходоносния и възможно най-печелившия бизнес. Не влагаш нищо - нито енергия, нито пари, нито собствени средства, нито безсънни нощи, но преразпределяш, преразпределяш непрекъснато. Тези хора знаят, че мандатът е 4 години и за тези 4 години те трябва да уредят себе си и своите семейства. Това е всичко, което общо взето знаят. Правят едни калпави закони, за 25 години няма един закон, който да не е преработван по 10 пъти. Това означава, че тези хора реално не си вършат работата или са безкрайно некомпетентни.

Сега искам да кажа нещо, което е много важно, да споделя със слушателите и дано това да ги изпълни с някаква бодрост и енергия – причините, поради които не се състоя, не можа да се организира това общество у нас, гражданско общество, те според мен са три. Първата, това е, че за тези години една година на протест гражданското общество не успя да излъчи елит, не успя да излъчи тези 10, 20 или 30 млади, активни, интелигентни и най-важното - честни, достойни българи, които по някакъв начин да заменят политическата ни класа. Защо не се постигна? Защото в България винаги е това, което е в притчата "Орел, рак и щука“.

Втората причина е, че тези протести не създадоха една общонационална кауза, около която да се сплоти цялото общество и която да създаде в обществото представа за бъдещност. И третата и най-важна причина – това е, че гражданско общество може да се създаде само при единение, когато цялата възможна национална енергия се събере в едно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна