Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Мизия: Хората искат пари, за да построят къщите си

Снимка: Светослав Цветанов
Хората в Мизия не искат да живеят във фургони, а искат пари от държавата, за да построят къшите си, заяви в предаването "Нешо повече" кметът на града Виолин Крушовенски:

24 дни след потопа положението е сериозно, има и сериозно негодуване на хората, защото сме изправени пред един много сериозен въпрос  - къде ще живеят хората, които са останали без подслон. Дали искат да живеят във временните селища, или в местата, където ние преотреждаме да бъдат настанени – това е едно общежитие на училището и един бивш пансион на жилищен комплекс "Лазар Драганов". Истината е, че хората искат да живеят в собствените си къщи. Те очакват от държавата да им даде средства, за да си построят къщите. Наистина, това е един много сериозен въпрос, защото последното постановление за подпомагане при бедствия и аварии, основният въпрос е, че се дава размерът н данъчната оценка. Ако един имот струва 2-3 хиляди лева, което е средностатистически за Мизия, то до 70% от тази данъчна оценка е крайно недостатъчна за закупуване на материали, камо ли за изграждане на къщи. Според мен трябва да  се направи законодателна промяна, така че да не се възмездяват хората в проценти по отношение данъчните оценки, които, естествено, са ниски  в нашия регион, а да бъдат отпуснати средства за цялостно изграждане на техните къщи.

Ние говорим за 667 къщи наводнени, 593 в Мизия и 74 в Крушовица, от които към момента сме преброили 27 срутени къщи в Мизия. 76 са определени за събаряне в Мизия и 16 в Крушовица. 302 къщи са за основен ремонт в Мизия, 45 – в Крушовица. И тук въпросът е, че имаме отделно училища два броя, една детска градина, една здравна служба. Или общо населението, което е пострадало, са 1195 човека в Мизия и 142-ма в Крушовица, което прави близо 550 домакинства. Това е една сериозна цифра. Надявам се до края на другата седмица да приключи огледът.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени