Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Повечето издания са скептични към резултата от срещата между президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко в Минск в рамките на срещата на върха на Украйна със страните от Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан).

Според британския Телеграф "Владимир Путин стигна твърде далеч в Украйна, за да отстъпи сега". Путин и Порошенко, "използвайки руския, говориха на различни езици", пише руският "Комерсант". Владимир Путин избра да говори на форума за икономика, а не за политика.

Призивът на украинския президент Петро Порошенко да бъде разгледан неговият мирен план за Украйна остана без публичен отговор, констатира РБК дейли. Путин демонстрира, че не смята Порошенко за равноправен партньор в дискусии за войната и мира за тях се преговаря между Москва и Вашингтон, коментира руският политолог Тимофей Бордачов.

Говорейки за украинската евроинтеграция, Владимир Путин "бе категоричен: не, не и отново не", отбелязва Московский комсомолец.

"Както се очакваше, след срещата в Минск обстрелите на Донецк и Луганск не спряха и опълченците в Югоизточна Украйна не сложиха оръжие", пише Независимая газета.

Изданията коментират състава на новото френско правителство с фокус върху личността на новия министър на икономиката Еманюел Макрон, който, според израза на френския вестник Монд, е "символ на завой надясно" и на "либерализиране в изпълнителната власт".

Британският вестник Индипендънт подчертава, че възстановяването на френската икономика изисква повече от промени в правителството. "Като втората по големина икономика в еврозоната Франция е прекалено голяма, за да се провали, но е прекалено голяма и за да бъде спасена от Германия", предупреждава Индипендънт.

Германският вестник Велт изразява оптимизъм, че с назначаването на новия министър на икономиката Еманюел Макрон френският президент дава най-после ясен сигнал, че е сериозен в обещанието да поеме курс към реформи. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна