Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство създаде Енергиен борд за решаване на проблемите в сектора

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство създава Енергиен борд, който трябва да подпомогне решаването на проблемите в сектора. Бордът ще е постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет се посочва в правителственото решение. 

Целта на енергийния борд е да се повиши прозрачността в сектора, както и пазарната ефективност, за да бъдат преодолени затрудненията в енергетиката. Бордът ще анализира състоянието на енергийния сектор, ще посочва причините, които водят до нестабилност на системата и ще определя насоките за управление в сектора. Сред задачите на енергийния борд са да предлага мерки за стабилизиране на енергийната система, да дава становища по мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката. Консултативният орган ще може да предлага изменения и допълнения на нормативната уредба и да дава становища по предложенията за стратегия в енергийния сектор.

Председател на енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, а заместник-председател министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна