Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният борд трябва да реши основните проблеми в отрасъла

| обновено на 27.08.14 в 09:44
Снимка: Радио Шумен

Очаква се с решение на Министерския съвет днес да бъде структуриран Енергийният борд, който трябва да направи анализ на сектор "Енергетика" и да предложи насоки за устойчивото му развитие. Създаването на борда беше лансирано от президента Росен Плевнелиев, а идеята е бордът да стане постоянно звено към Министерския съвет. 

В доклад до Министерския съвет, изготвен от вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева и от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, се посочват основните проблеми в отрасъла – ликвидни затруднения, свито потребление на електроенергия, излизане от пазара на големи консуматори като "Кремиковци", както и задължението на НЕК да изкупува енергия от ВЕИ.

За председател на бъдещия Енергиен борд се предлага да бъде избран вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране, а за заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката. Очаква се в органа за влязат също ресорните заместник-министри на енергетиката и на труда и социалната политика, представители на производителите на т.нар. "зелена енергия", на БЕХ, НЕК, американските централи "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", топлофикациите, електроразпределителните дружества, потребителски организации, синдикати, работодателски организации и други.

Има идея за участие в борда да бъдат поканени представители на Главна дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Изключително положително явление в нашата икономическа и политическа действителност. Винаги когато концентрирате на едно място експертен потенциал, в крайна сметка се ражда нещо, което ще бъде консенсусно, а енергетиката се нуждае от консенсус, смята Ангел Божилов от КТ "Подкрепа".

Идеята като цяло е добра. Позитиви – това е например фактът, че бордът ще бъде приет с решение на Министерски съвет и асоцииран към Министерски съвет като консултативен орган. От друга страна, се предвижда един твърде разширен състав, който пък е предпоставка малко за затрудняване на взимане на решения, но пък, от друга страна, е гаранция за обективност, смята професор Атанас Тасев.

Независими експерти, включително от международни организации, ще търсят решение за огромния дефицит в системата, каза за "Хоризонт" енергийният експерт Светослав Димитров.

Цената на ток не вярвам, не искам да вярвам, че това ще е основният разговор. Не е това смисълът на борда. Макар че цената на тока, или начина за нейното определяне и съответно разпределяне, е част от мерките, които трябва да се обсъдят. Целта на борда е да се намери в момента решение как, и казвам пак отново копромисно, работещо за всички страни решение, как този съществуващ дефицит да се разпредели или поеме, така че след време той да изчезне, защото ние в момента работим с дефицит и продължаваме да го трупаме по сегашните правила на работа, обясни Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!