Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жером Сент Мари: Вероятно ще се стигне до предсрочни парламентарни избори във Франция

Според президента на френската социологическа агенция "Полингвокс" Жером Сент Мари е вероятно да се стигне до предсрочни парламентарни избори във Франция след вчерашните промени в кабинета на премиера Манюел Валс.

Има нещо изненадващо в промените и това е яснотата, с която беше направен изборът на президента на републиката, а той подкрепи политическата линия на Манюел Валс на 100%. Същевременно Манюел Валс представлява малцинство сред социалистите и има по-скоро либерална визия, отколкото визия на социалист. Днес цялото правителство е негово и в тон с  неговата политическа линия. 

Това каза в интервю за предаването "12+3" по "Хоризонт" френският социолог Жером Сент Мари, президент на агенция "Полингвокс".

Това не е нова линия, а по-скоро акцентиране и задълбочаване на линията, която беше обявена в началото на 2014-та година. Тя е много по-различна от очакванията на левия електорат, както и от предизборната кампания, която водеше Франсоа Оланд. Именно затова президентът има толкова слаба популярност днес - неговият собствен електорат е напълно дезориентиран от политиката, която той води.   

Вероятността за предсрочни президентски избори изглежда много малко вероятна. Не виждам причина Франсоа Оланд да подава оставка. По-скоро е възможно разпускане на Националното събрание и провеждане на извънредни парламентарни избори. Не е сигурно, но е твърде вероятно до края на петте години събранието да се разпусне, което пък е много възможно да доведе до мощна победа на десницата. 

Във френското публично пространство усилено се дебатира възможността на слагане на край на 5-ата френска република и по-точно силната президентска власт и установяването на 6-а, но според социолога, не е възможно това да стане на този етап:

Не, не мисля, че може да се случи нещо толкова брутално, макар да има известно отслабване на президентската власт. Французите имат особена симпатия към нея - това показват всички социологически изследвания. 5-тата република е основана от генерал дьо Гол и хората са особено чувствителни към този факт. Затова не смятам, че ще има такава промяна в институциите, най-малкото няма такова искане от страна на обществото.

Във Франция няма двувластие, което да пречи на нормалното управление на страната, категоричен е той:

Не, няма двувластие. В системата на петата република властта принадлежи на правителството. Това, което може да се случи поради големите разногласия в групата на социалистите е кабинетът да не може да прокара законите, които иска - дори депутатите от дясно и от центъра, които са съгласни с политиката, която води Франсоа Оланд, никога няма да гласуват за него. Така че по-скоро може има парламентарен блокаж. Но, пак казвам, няма двойна власт. Властта е изцяло в ръцете на правителството.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Жером Сент Мари можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна