Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест хиляди повече гласоподаватели отчитат от РИК Благоевград

Снимка: БТА
С над шест хиляди са се увеличили имащите право на глас в Благоевградска област за предстоящите парламентарни избори. Данните съобщи за "Хоризонт" председателят на РИК, Мартин Бусаров, след като бяха обобщени списъците, публикувани на сайтовете на 14-те общини в областта:

Избиратели с право на глас в област Благоевград общо са 316 429. Всяка община със своя заповед е определила местата, където списъците ще бъдат окачени, за да могат избирателите да направят справка.


На изборите миналата година право на глас имаха малко над 310 000 души. До 2-ри септември Районната избирателна комисия ще регистрира листите на партии, коалиции и инициативни комитети, когато ще стане ясно и колко политически субекта ще участват в изборната битка.

В първи многомандатен избирателен район има само един независим кандидат за народен представител. Това е внукът на поета Никола Вапцаров и негов съименник.

До 9-и септември трябва да бъдат назначени всички секционни избирателни комисии в областта. След консултации с общините ще бъде направен и график за провеждане на обученията, който ще бъде съобразен със сезона за прибиране на реколтата и работната заетост на членовете на СИК, каза още председателят на Районната избирателна комисия Мартин Бусаров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна