Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Боев и заместникът му Лилия Младенова се съгласиха да подадат оставки

Снимка: БГНЕС

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев и заместникът му Лилия Младенова се съгласиха да подадат оставки, въпреки че по-рано днес от ДКЕВР съобщиха, че няма основание за оставки в Комисията. Решението е взето след разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, съобщиха от МИЕТ. Другият зам.-председател на ДКЕВР - Еленко Божков, за който има съмнения за конфликт на интереси, все още не е оповестил своето решение. Тримата бяха призовани вчера от правителството да подадат оставки за несправяне със задълженията си.

По-рано днес, премиерът Георги Близнашки заяви, че ДКЕВР има най-голяма вина за тежкото положение в енергетиката.
Припомняме, че още през месец май 2013-а г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР. Нещо повече - в свое писмо до българското правителство от 4-ти април 2013-а г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора.

Служебното правителство е убедено, че екипът на ДКЕВР трябва да работи безпристрастно, ефективно, икономически обосновано и в полза на българските граждани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна