Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5-и октомври експериментално гласуване ще има в три пъти повече секции в сравнение с евроизборите


На предсрочните избори на 5-и октомври експериментално гласуване ще се проведе в три пъти повече секции в сравнение с изборите за европейски депутати през май.

След коментара вчера на професор Михаил Константинов, че методиката за преброяване на резултатите при избора на народни представители е грешна, говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов заяви:

Централната избирателна комисия има правомощия, ако възникне такава ситуация, да я обсъди. Не мисля, че има особен риск това да се случи. Мисля, че методиката ще проработи. Още повече, че алтернативните методи, примерно метод Д`Онт, е значително по-несигурен.

Включени ли са в избирателните списъци повече лица? Отговорите на говорителите Цветозар Томов  и Александър Андреев

Числото е толкова голямо, защото много българи, живеещи в чужбина, имат постоянен адрес в България и по необходимост се включват в списъците, които Главна дирекция ГРАО обявява. В хода на кампанията хората, които подадат заявления да гласуват в чужбина, ще бъдат отписвани от постоянен адрес в страната, така че вторите списъци, които Главна дирекция ГРАО обявява, ще бъдат с намален брой.

Направихме проверка чисто статистическа с изборите през 2013-а година за Народно събрание. Според избирателните списъци, които са окончателни, това са 6 919 260. За Европейския парламент 2014-а са 6 543 423-ма избиратели, тоест разликата не е чак толкова голяма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна