Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Киев не е в състояние да въведе ред в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се надява задържаните в Украйна войници от десантните части в най-скоро време да бъдат освободени. Това заяви президентът Путин по време на среща с прокремълски младежки организации.

Путин едва днес съобщи, че по време на срещата си с Петро Порошенко във вторник в Минск украинският лидер е обещал, че задържаните преди около седмица десетина руски военни ще бъдат предадени на Русия така, както Русия от своя страна постъпва със задържаните на нейна територия войници от украинската армия.

Вярвам, че те са се заблудили, защото там няма маркирана граница. Когато се водят бойни действия в района или, както е в случая,  нашите патрулират границата, то това е напълно възможно. Смятам, че въпросът е технически, подчерта Владимир Путин.

Той призова западните лидери да осъзнаят, че Киев не е в състояние да въведе ред в Украйна и затова трябва да го принудят да седне на масата за преговори и да обсъжда с представителите на Луганска и Донецка област съдбата на югоизточната част на страната. Тези преговори трябва да бъдат по същество, а не да се обръща внимание само на техническите въпроси за оказване на хуманитарна помощ, посочи Путин.

По-рано днес руския външен министър Сергей Лавров обяви, че Украйна е дала своето принципно съгласие за изпращането на втори автомобилен конвой с руска помощ за населението в югоизточната част на страната. Лавров коментира и обвиненията на властите в Киев, че Русия е организирала военно нахлуване в Украйна, като посочи, че тези голословни, според него, твърдения, са предизвикани от успехите през последните дни на опълченците от Донецка и Луганска област.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна