Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Найденов: Изключително голяма грешка е да се преправи Стратегия "България в НАТО 2020"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Стратегия "България в НАТО 2020" се преправи, това е изключително голяма грешка и стъпка назад, каза магистърът по международни отношения в Шотландия Николай Найденов в интервю за предаването "Преди всички". През изминалата седмица Найденов изпрати отворено писмо до президента, премиера, министъра на отбраната и министъра на външните работи под заглавието "Липсата на визия трябва да ни плаши, не наличието на такава".

Първо, в отговор на това, че чувам аз, че това са някакви заготовки, преписани и т.н. – това е един сериозен експертен документ, който аз съм изчел много внимателно, той беше подготвителен. Първото достойнство му е, че той беше много ясно поставен за дебат в общественото пространство на сайта на министерството. Ние имаме много сериозна и притеснителна геополитическа ситуация, която притеснява всички в Алианса. Това означава, че ние трябва да отчетем реалностите на повърхността. Този документ ни позволява ние да можем да генерираме колкото се може по-голяма енергия и експертиза по темата.

Документът е писан от експертен екип, събран от министър Шаламанов, което е достатъчно ясно кой е писал документа. Вътре в документа ясно се очертават параметри, които притесняват не просто България, но и всяка демократична страна
, каза Найденов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Николай Найденов чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна