Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

110 години от рождението на Любомир Пипков

Любомир Пипков е роден на 6 септември 1904 година в Ловеч в семейството на Панайот Пипков, композитор от първото поколение български композитори. Дядо му, Христо Пипков, е един от първите български кларинетисти, учил в Цариград. Скоро след раждането му семейството се премества в София. Учи пиано от ранна възраст при видния педагог проф. Иван Торчанов. След това следва в Париж в „Екол Нормал” при Ивон Лефебюр - пиано и при Пол Дюка - композиция. Завръща се в България и постъпва в Софийската опера  като корепетитор и диригент на хора, по-късно става и неин директор.
Народната музикална драма „Янините девет братя” е поставена през 1937 година и предизвиква голямo раздвижване сред критиката и публиката. Идеята за операта се запалва в Пипков, когато той е само на 24 години. Макар и толкова млад той вече има зад гърба си Първия струнен квартет, песните „Конници” и „Тракия” - все произведения със силно и дълбоко патриотично чувство.
В предаването ще звучи запис от сцената на Софийската опера от 1963 година с участието на сопраното Ана Алексиева като Яна, тенорът Георги Сапунджиев е Ангел, баритонът Ангел Манолов – Георги Грозника, мецосопраното Мара Хинова - майката, мецосопраното Рада Гаева – циганката, Димитър Димитров – чичо Димитър, Кирил Дюлгеров, Иван Михайлов, Иван Койчев – резбари, Павел Елмазов, Димитър Петков – мечкари и други.
Солисти, хор и оркестър на Софийската опера дирижира Васил Казанджиев.

Съдържание на операта

6 септември, от 20.00 часа

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР