Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Янините девет братя” – народна музикална драма в четири действия, седем картини (съдържание)

БНР Новини

Либрето - Никола Веселинов

Действащи лица:
Майката (мецосопран)
Яна (сопран)
Георги Грозника, най-големия брат (баритон)
Ангел, най-малкия брат (тенор)
Другите седем братя (тенори и баси)
Чичо Димитър (баритон)
Резбари (тенор и два баритона)
Дядо Гердан (баритон)
Двама мечкари (бас и баритон)
Цар Ясен (бас)
Царица Елена (без пеене)
Циганката (мецосопран)


Действието се развива в Самоков, Средец и Загоре през 60-те години на ХІV век, по време на турското нашествие.

Първо действие
В село отдавна вече се чува, че някъде далеч на изток от Искъра се появяват нахлуващите турци. Яна с майка си с безпокойство очаква своите девет братя-рудари да се завърнат от работа. Край къщата им минава старият рудар чичо Димитър, който разказва защо братята са се забавили: най-големият Георги, бил затрупан в рудника и само брат му Ангел с риск на живота си му се притекъл на помощ и успял да го спаси. Тревогата на Яна и майка и е голяма, но когато отдалеч се дочува песента на братята, двете се успокояват. Те с радост ги посрещат. Ангел е донесъл малък подарък – една игла, Георги също е донесъл дар на сестра си – гривна от „сухо злато”. Той и подава гривната и хвърля иглата в прахта. Когато Яна поставя гривната на ръката си, забелязва по нея следи от кръв. Ужасена, тя връща подаръка на Георги.  Майката съобщава, че Нено овчаря отново е пратил годежари за Яна. Георги виква, че той няма да даде сестра си на прост овчар, за Яна може да е достоен само княз. По-късно в двора нахлуват стражари – търсят Георги Грозника, който е отсякъл ръката на една мома, за да и вземе гривната. Майката е ужасена, но решава да защити сина си.

Второ действие
Георги Грозника е довел резбари от Самоков да украсят стаята на сестра му Яна. С тях работи и най-малкия им брат Ангел. Той решава да тръгне с майсторите, за да научи занаята. Старият майстор много го е харесал и хвали изкусните му ръце. Майката също е радостна, че сина и иска да овладее този хубав занаят и се съгласява Ангел да не ходи повече в рудника с другите си братя.
Минало е време, Ангел е станал прочут майстор-резбар. Направил е чуден иконостас за Германския манастир. Яна с радост помага на брат си. Другите братя се връщат от рудника, с тях е и Георги. Той отново е донесъл дар за сестра си – златно кръстче, но Яна отказва да го вземе. Тя вече се страхува от подаръците на най-големия си брат. Ангел решава да и направи хурка. Той помолва брат си Георги да му помогне за отсичането на една пръчка за хурка. Когато вдига брадвата, Георги посича ръцете на брат си.
Въглищари си почиват край огъня в самоковската гора, край тях минават мечкари, които са се запътили за Средец. С тях е и сакатият Ангел. Мечкарите разказват какво се чува за нашествието на турците. После те разказват историята на Георги Грозника, който след страшното деяние бил прокълнат от майка си и прогонен от дома. Привлечена от огъня идва една стара циганка, тя разказва, че някъде към Босна се е появила чума. След като тя заспива до огъня, уплашените въглищари я връзват и избягват. Появява се скитника Георги. Той е чул разказа на циганката за чумата. Омразата отново е замъглила съзнанието му. Той също я мисли за чумата и я праща да убие братята му. Отвързва я и заръчва да отиде към равното Загоре, там Яна и братята и са на жътва.

Трето действие
Пред църквата в Средец се е събрала тълпа. Тук са дошли много просяци, за да търсят милостиня. Сред тях е и Ангел. Той пее песен,    в която разказва тъжната си история. Излезлите от църквата в празничното утро цар Ясен и царица Елена са чули за нещастната му съдба. Развълнуван царят пита Ангел какво би искал от него: дарове или смъртта на брат си. Но Ангел не желае нищо, той умира изнемощял от нещастното си съществуване.
Жътва в Загоре, народът бяга уплашен от нахлулите турци. Появила се е и чума. Хората бягат, оставяйки зад гърба си дом и земя. Бягат и Яна и седемте и братя. Към извора отиват седмината братя, Яна остава сама. Останала сама тя с мъка си спомня за брат си Ангел. Унесът и е прекъснат от появата на старата циганка. Тя съобщава страшна вест – седмината и братя са пили от стомната и вода, заразили са се от чума и са умрели. Яна грабва лък и насочва стрела към циганката. Скитницата извиква на Яна да запази стрелата за най-големия си брат Георги, който я е пратил да погуби братята и.

Четвърто действие
Минали са девет години. Престарялата майка все още се надява, че синът Ангел ще се върне. Яна чака Георги, за да отмъсти за братята си. А хората бягат, защото турците са преминали отсам Искъра. Внезапно в къщата се втурва Георги Грозника, той е дошъл да вземе сестра си – увещава я да тръгне с него за Влашко, където той бил спечелил голямо имане и щял да я омъжи за истински княз. Яна разпитва Георги за циганката, дали наистина той я е изпратил да търси нея и братята и в Загоре. Щом се убеждава, че това е истината Яна обтяга своя лък и убива брата си.
Над Самоков се издигат пламъци, турците са запалили града...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30