Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мъртвите души" бяха основна тема на заседанието на Гражданския борд за изборите

Гражданският борд за свободни и прозрачни избори проведе своето второ заседание в сградата на Министерския съвет. Повече от час и половина участниците в борда водиха диалог с директор на дирекция ГРАО Иван Гетов за това как в избирателните списъци попадат т.нар "мъртви души". Проф. Михаил Мирчев отново цитира данни, според които списъците на националната статистика и тези на ГРАО се разминават драстично – вторите съдържат близо един милион хора повече отколкото статистиката е преброила:

Това вече граничи с абсурда, защото през 2005-а година плюс 300 хиляди фиктивно някак си записани избиратели, това може да се приеме. Но числото не намалява, то се утроява – 950 хиляди гласа в плюс при 14% от избирателите по списък.

Иван Гетов
е категоричен, че законът се спазва и в избирателните списъци попадат хората с постоянен адрес в България, въпреки е има вероятност те да са емирирали от страната:

Фигурират между милион и 200 – милион и 300 до 2 милиона. Така че аналогията между преброяване и съставяне на избирателни списъци е некоректна. Преброяването не обхваща всички българи, които са по всички европейски, не само европейски и световни дестинации, които са се установили там. Докато в избирателните списъци това е, образно казано, списъкът на българите по света и у нас. Затова тази разлика, естествено, ще я има дотогава, докато критериите за изработване на списъците са такива, каквито са
.

Макар този проблем да е стар и да не може да се реши за вота на 5-и октомври, представителите на гражданското общество настояват за промяна:

Тези граждани имат избирателни права, но също така тези граждани би следвало да съществуват в други списъци, не на живеещите постоянно в страната. Какви мерки институциите
предприемат и смятат да предприемат, така че ако не за тези избори, то за следващите, да разполагат с по-коректни данни, пита Ваня Нушева от "Прозрачност без граници". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна