Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През второто тримесечие БВП възлиза на 19,5 милиарда лева

| обновено на 03.09.14 в 15:13
Снимка: БГНЕС

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт възлиза на 19,5 милиарда лева. Данните са на Националната статистика и преизчислени по текущите цени. Ръстът в сравнение с първото тримесечие на годината е с 0,5 на сто, а спрямо същия период на миналата година е 1,6%.

Преизчислен в евро, брутният вътрешен продукт за последните три месеца възлиза на близо 10 милиона евро. На човек от населението се падат по 2700 лева от общия обем на показателя.

Брутната добавена стойност на отраслите от националната икономика възлиза на 16,5 милиона лева. Делът си увеличава индустриалният сектор с 0,9 до 34 на сто. Аграрният сектор запазва равнището си от 4,8 процента, а делът на услугите намалява с процент до 61 на сто.

Заетите в икономиката през второто тримесечие са 3,5 милиона. Броят им намалява в индустриалния и в аграрния сектор.

Производителността е най-висока в индустрията, където стойността на един отработен час достига 15 лева.

По европейска препоръка и в синхрон с общоевропейската статистическа система от следващото тримесечие в стойността на БВП ще влизат и приходите от т. нар. "скрити дейности": 

Данните за проституцията, наркотиците да бъдат официално вече включени в оценките на БВП и респективно - брутния национален доход, уточни Елка Атанасова от Националната статистика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна