Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: Бюджетът за 2014-а е изпълним, но в по-спокойна атмосфера

Снимка: БГНЕС
Бившият министър на финансите, кандидат-депутат от ДПС, Петър Чобанов заяви, че ДПС се е утвърдила като националноотговорна центристка партия с либерални идеи. Той смята, че извънредните парламентарни избори създават вакуум, в който бизнесът се чувства несигурен и припомни, че годината е започнала с растеж на икономиката. Чобанов добави, че бюджетът е изпълним, но в по-спокойна атмосфера.

Като цяло, подкрепата от ДПС към мене беше последователна и през цялото време в избраната посока за развитие на икономиката и фиска. По-късно, в края на мандата, имахме известни разминавания с БСП, което, може би, повлия на тяхната позиция да не бъда поканен в техните листи. Не сме провеждали изобщо подобен разговор...За съжаление, след европейските избори, когато стана ясно, че ни очаква предсрочен вот, вижданията на бизнеса за икономическото развитие се промениха, имаме два-три последователни месеца спад за бизнесклимата, имахме и по-сериозна от очакваното дефлация...Не случайно предложих актуализация, в която приходите трябваше да бъдат намалени с около 500 милиона, което, наред с буферите в разходите, щеше да създаде необходимия конфорт и в подобна турбулентна ситуация. Като цяло, служебният кабинет има възможност да имитира нов дълг в порядък от 800 милиона. Вероятно актуацизация на бюджета ще се наложи след изборите. Има необходимост от нов дълг, това е факт,в края на ноември или началото на декември.

На въпрос за състоянието на КТБ и дали БНБ се справя в кризисната ситуация, Петър Чобанов отговори, че не иска да коментира действията на Централната банка, тъй като е независима институция и не е привърженик на политическа намеса.

Смятам, че институциите работят усилено и се надявам скоро да произведат необходимия резултат, така че хората да имат достъп до парите си. Може би трябва да си зададем въпроса какъв е генезисът на КТБ. Смятам, че проблемите на Банката трябва да се търсят най-вече в мениджмънта. Вероятно БНБ не си е свършила изцяло работата, там има подведен под отговорност подуправител.

На въпрос кой бутна кабинета на Пламен Орешарски, Петър Чобанов отговори, че е експерт, а не политик, а само политик може да даде отговор.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Петър Чобанов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна