Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Неразумно е да се говори за двуцифрено поскъпване на тока от 1-ви октомври

Снимка: БГНЕС
Енергийният експерт Антон Иванов подчерта, че енергийните дружества продължават да затъват според данните от финансовите им отчети.

Повишаването на цената на тока не е единственото решение за подобряване на състоянието на дружествата в енергетиката. /.../ Във всички случаи трябва да се подходи комплексно, да се търсят и други пътища за подобряване състоянието на тези дружества, включително като се отделят активите, носещи големи разходи, от онези, от които електроенергетиката има необходимост.

Говорейки за цените, няма много смисъл от прогнози. Ясна е прогнозата, че ще се увеличават цените, но не допускам, че е разумно да се говори за двуцифрено увеличение на цените от 1-ви октомври, тъй като тази стока, електрическата енергия, трябва да се продава. Едно рязко поскъпване очевидно ще създаде голям смут на пазара, да не говорим в обществото. За мене много по-допустимо и разумно е да се обяви реалното състояние и да се предложи на обществото план за постепенно достигане до реалните стойности на тази стока, но в по-дълъг период.

Антон Иванов припомни, че енергетиката е инфраструктурата на държавата, която крепи индустрията.

Подходът към увеличение на цените и планирането на този процес трябва да бъде много внимателен. Не бива да се допусне действие, привидно съответстващо на пазарните механизми, което да доведе до обратния ефект, до обществено недоволство.

Цялото интервю на Емилия Антова с Антон Иванов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени