Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарите искат оставката на ръководството на Агенцията по храните

Снимка: Радио Шумен

Българският ветеринарен съюз организира национален протест срещу политиката на Агенцията по храните. Организаторите искат наказания на висши чиновници заради допускането на заразата от "син език" по селскостопанските животни и учредяване на самостоятелна национална ветеринарно-медицинска служба.

Д-р Мирослав Първанов от Българския ветеринарен съюз каза в предаването "Преди всички", че днес е четвъртият национален протест в рамките на 2-3 години.

Не съм чул за друг такъв по света. Не знам какво още да направим. Днес организираме протест пред сградата на Агенция по храните под наслов "Липса на стратегия, организация и управление на ветеринарномедицинската дейност". Защото в тази сграда се намират основните виновници за неадекватните мерки и за кризата, в която се намираме.

Д-р Първанов посочи три проблема:

На първо място е синият език. Ветеринарите посочват, че вземането на кръвни проби и обявяването на резултатите е много мудно. Това обяснява мащаба на бедствието. Бройката на заразените животни, 3-4 хиляди, която обявиха наскоро, е само в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Но според нас в никакъв случай не са по-малко от 15-20 хиляди животни. Половината не са маркирани. Нямам представа как държавата ще обезщети стопаните, на които умират животните, на които не е диагностицирано заболяването. В момента се разпространява заболяване от типа на туберкулозата. Чиновниците укриват информация и месо от заразени животни има на пазара. Чиновниците си признаха и днес има вече изклани над 300 крави.

Искаме МС да потърси най-строга отговорност на съответните длъжностни лица в Министерството на земеделието и в Агенцията и тези хора да бъдат отстранени.

Да бъдат отменени всички заповеди на началника и заместник-началника, свързани с изпълнението на държавната профилактична програма. Да се спрат всички репресивни мерки от страна на ръководството на Агенцията - заплаха, принуда, натиск. Ветеринарно-медицинската служба трябва да премине на пряко подчинение на Министерството на земеделието.


Интервюто на Веселина Миланова с д-р Мирослав Първанов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна