Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за устойчиво използване на лечебните растения в България


Бъзът е добре познато и непретенциозно растение, разпростанено в цялата страна.  Вички сме чували за лечебните свойства на сиропа от неговите цветове.  У нас са разпространени  три вида бъз. Черен, червен и храстовиден, наречен още бъзак.
Но за лечебни цели се използват само дървесният черен бъз и храстовидният бъзак.
Черният бъз цъфти пръв - през май и юни. Цветовете му се берат преди да започнат да прецъфтяват.  Сушат се на сенчесто и проветриво място. След излизането на влагата цветът се оронва от дръжките - получава се бяло-жълт прашец с приятен аромат. Най-често  се прави запарка и се пие против възпаление на дихателните пътища. Това е почти всичко, което знаем за дървесния  бъз. Той стига до  7 м височина. От него се събират цветове и плодове.
 Янка Хранова от Брезник, която има билкозаготвителен пункт разказва, че поради многото валежи  през тази година кампанията по събирането на цвят бъз е била затруднена. Но берачите са опитни и се справят. И са набрали близо 600 кг.
След предаването на цветовете веднага се преминава към сушене.
 Най-хубавата обработка става на сушилка  на рамки, при определена температура, за да се запазва цветът и за да бъде в добър вид, казва Янка Хранова.
Билкарството е една много хубава професия, с която човек сезонно може да се подпомогне и да си изкара прехраната. Вечеот 20 години имам постоянни берачи. Даже когато времето е лошо и не може да се отиде в полето - те са без настроение- много упорити хора, много трудолюбиви хора имам.
Взависимост от билката, в зависимост от количеството и региона , в който берем билката. Ако има големи масиви, то не всички са много сръчни, средно мога да кажа, че по 20 лв на ден се заработват..

Изкупната цена на  бъза тази година е била 80 ст. Хранова обяснява, че винаги инструктира берачите и ги придружава до находищата.
Сутрин, преди тръгване се запознаваме, да не се чупи, да няма вандалщина. Обикновено имам изисквания казвам каква да бъде дължината да дръжката, колко да бэде размерът на билката, дали да се бере само цветът, дали да има стрък
Тука в нашия край, въпреки че е много беден, берачите са съзнателни, те си взимат куки, ако е много високо - натискат с куката и си обират само цвета.
Периодично ни правят проверки от РИОСВ. Водим тетрадки, в които записваме какви колечиства сме изкупили сурова продукция, ако си направил заготовка - какъв е рандеманът - сухата продукция.
Рандеманът на цвета от бъз и на плодовете от бъзака е едно към пет.

Често бъркаме двата вида -  черен дървесен бъз и храстите бъзак, толкова разпространени в нашата природа, че дори не им обръщаме внимание. Разликата между тях е почти само в размера. И по разположението на плодчетата. На тревистия бъз - стърчат нагоре, а на дървесния - висят  надолу. Бъзакът в различните региони се  нарича по различен начин - бъзляк, бъзовляк, бъзе  и т.н. Всеки го е срещал. Това растение има отблъскваща миризма, расте  край  междуселските пътища, край реките и нивите. Тревистият бъз е висок около 1,5 -  2 и на неговите малки черни плодчета  се приписват чудодейни лечебни свойства. Това е онзи огромен бурен из полето и градините, на който само посветените в билкарството обръщат специално внимание. А останалите се отнасят към него като към непотребен плевел, който трябва да се унищожи.
За тревистия бъз  или бъзака е  популярно  определението на  народния лечител Петър Димков, че  е най-силната по въздействие българска билка. Известна е история за борбата на змията и невестулката, която лечителят разказва ,в която побеждава невестулката, защото  по време на битката придобива сили и противоотрова  като гризе от  кората на бъзак.
Сигурен знак за полезните свойства на малките сочни плодчета на бъзака е поведението на прелетните птици на есен. Преди да отлетят на юг те обилно се хранят с тях, очевидно зареждайки се със съдържащата се в тях енергия.
Със съвременните средства на химичния анализ в бъзака са открити огромен брой биологично активни вещества, разпръснати из цялото растение - стеблото, листата, корените, цветовете и плодовете.
За това  разказва младият учен Оскан Тасинов - той е молекулярен биолог,  докторант  по биохимия във Варненския медицински университет.

Бъзакът съдържа различни групи съединения, според това каква част от растението се използва- било плодовете, било листа или корени от растението.
Нека започнем с плодовете - те съдържат основно антоцианини, танини, захари, пектин витамин С.
В корените има повече танини, а листата  съдържат  урсулова  киселина. Тя осигурява противовъзпалителното действие.
При употребата на плодовете се използват само добре узрелите плодове - зелените съдържат цианидиеви гликозиди,  те са токсични за човешкия организъм.
Когато узрее  плодът  пада нивото на тези гликозиди.
Той съдържа и рибозом инактивиращи протеини, които са основа да се твърди ,че плодовете имат противораково действие. Блокира се синтезата на протеини в клетките - блокира  се жизненият цикъл на клетката" - всъщност така се убиват раковите клетки (но се засягат и здравите клетки). Това може да бъде посочено като причина да не се прекалява с употребата на зърната. Започва се с 1, 2 ,3 на ден, докато се адаптира организмът.  Докато се стигне до 5-6.
Антоцианидите се запазват и в сухите  плодове, но аз подкрепям теорията за упорбата на свежи плодове.
 Може да се направи както сироп от бъза така и от бъзак. Всяко растение  е ценно само по себе си.  Имуностимуланти  действия имат  и двете растения, добри антиоксиданти са и двете растения. И  двете растения съдържат витамин С в голямо количество в плодовете си.

Съвременните изследвания потвърдиха прозренията на древните учени за чудодейните свойства на това необичайно растение. В лабораторията на Фармацевтичния факултет във Варна са направили изследване-експеримент с 21 доброволци на възраст между 29 и 59 години. В продължение на един месец те са консумирали екстракт от плодовете на бъзак във вид на чай. В края на периода всички са имали положителна  промяна  в кръвните проби.Тук е мястото на припомним онази популярна рецепта, която човек може сам да си приготви в домашни условия и която засилва имунната система и намалява вредния  холестерол: в стъклен съд се подреждат ред добре узрели плодчета бъзак  - ред захар - до напълването на съда .
Престоява в хладилник и се консумира  по една лъжица сутрин.

Оскан Тасинов уточнява кога е най-подходящото време за бране на плод от бъзак.
Човек трябва да знае кога да го бере. До края на август спокойно може да се берат добре узрелите плодове. Най-подходящият месец е август - добре узрелите плодове се берат докато от тях може да бъде направен сироп или мармалад . Добре  е плодовете да бъдат  изсушени на сянка и да бъдат съхранени на сухо място.
Човек трябва да знае кога е правилното време да  набере  билката, за да има най-много активни вещества в нея. Едни билки натрупват активни вещества, през деня, а през нощта се получава разпад, затова набрани сутрин - не са подходящи. Други билки пък се берат рано сутрин, защото разпадът се получава през деня от слънцето. Някои трябва да са расли на сянка, като тези, които съдържат алкалоиди, защото алкалоидите се разпадат от топлината и слънцето.
Плод от бъзак се бере при слънчево време,  добре узрял, т.е. само черни плодове не трябва да има зелени плодове или червени, защото съдържат цианоподобни вещества, които са токсични в по-големи количества. Трябва да се подлага на сушене веднага, защото знаем, че билките са живи 6 часа, след това  започват да губят от активните си вещества, а специално при бъзака започва и ферментация.  
От  това растение се събират и корените и е хубаво това да става през  есента, когато растенията са пуснали семена.При бъзака трябва да се оставят част от плодовете, за да посеят семената си,тъй като е двугодишно растение и ако се обира изцяло - в един момент  ще се изгуби. Той е много достъпно растение, затова често хората го  обират  изцяло и на следващата година на това място обикновено  не израства отново.
При  брането на цвят  или плод не бива да се допуска контакт на събраните свежи билки с почвата.Съдовете, използвани при събиране на билки, се поддържат чисти и се съхраняват на места, недостъпни за домашни животни, гризачи, птици. Тези две растения имат много нежни плодчета и затова  транспортните средства, с които се превозват свежите билки, трябва да се поддържат чисти, сухи и при нужда се застилат или покриват. Набраните билки трябва да престояват възможно най-кратко, преди предаването им, за да се избегне ферментацията.
И , разбира се, берачите са длъжни да поддържат добра лична хигиена.
Освен за обогатяване на домашната билкова аптека тези ценни лечебни растения са и добър източник на доход.  
Янка Хранова казва още: Човек ако е постоянен, ако е упорит, действително може да живее и да се издържа от билката , защото тя е дадена в полето, в гората,, в планината стига човек да има желание да отиде да я откъсне, да я обработи или да я занесе на изкупвателния пунк - той за всеки ден ще има стотинки за хляб или за елементарното, което е  за кухнята - няма да гладува.
Когато билките са в по-голямо количество, ако човек се заеме сериозно - той може  да направи такова предприятие за преработка, за извлеци, това да му бъде един хубав семеен бизнес, който да му носи печалба и доходи.

И накрая да добавим: Според изследвания на медицинския център на университета в Мериленд бъзът е може би най-старата използвана и позната на човека билка. Надяваме се  днес  заедно  с екипа на Фондация „Информация и природозащита” да сме допринесли поне малко за реабилитирането на това незаслужено пренебрегвано , а толкова ценно лечебно растение у нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна