Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златните гласове на Радиото: Георги Калоянчев

| обновено на 24.09.14 в 16:03 БНР Новини
Георги Калоянчев
Снимка: БГНЕС

Ще ви припомним за може би най-знаменития български актьор от втората половина на XX век. Неговото има е Георги Калоянчев.
…През 1951 година руският режисьор Борис Бабочкин, който тогава работи в България, забелязва младия актьор как превъплъщава образа си в „Буря” на Островски с хумор и драматизъм. Веднага след завършването на Института Калоянчев е поканен и приет в трупата на Народния театър… преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър. Следва и поредица на незабравими образи в незабравими филми …над 50 игрални филма.

Големият актьор на 85-годишния му рожден ден: …какво да си пожелая? На мойта възраст човек, какво друго може да си пожелае, освен да бъда здрав още няколко години… 55 години да бъда на сцената и сега изведнъж да седя в къщи да чакам някой да ми се обади по телефона… театърът ми е много мил, да не казвам колко години съм отдал на него… има и талантливи много, има и по-посредствени, напоследък почнаха много да се кривят, да си въртят очите, не знам,…но има и талантливи момчета и момичета… на хората - по-щастливи дни … По-спокойни, да бъдем, по-уверени, спокойствие да има народа.
Георги Калоянчев като Ганьо Балкански в „Господин Балкански” от Георги Данаилов. Постановка на Иван Добчев в Сатиричния театър. Фрагмент от запис на Златния фонд на Радиото от 1985 година: Какво нещо е туй човещината… пази боже сляпо да прогледне!
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени