Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в Берковица остава в сила

Снимка: Петя Генова

Животът в засегнатите от наводненията населени места в област Монтана се нормализира.

Бедственото положение в Берковица остава в сила. Без вода все още са две села в община Георги Дамяново.

Продължава работата по отстраняването на щетите от наводнението през нощта срещу петък в Берковица. На много места водната стихия е променила коритото на река Берковска. С отдръпването на водата се установяват нови щети по уличната инфраструктура и по постройки във вилната зона извън града, съобщи кметът Димитранка Каменова:

Работим по двете критични точки, улица "Елин Пелин" и там близостта до блока, и където е паднала къщата на улица "Синчец. В момента там работят машините. Прави се дига. От вчера следобед сме започнали. Идваха колеги проектанти от Монтана. Започнали сме да правим проекти за тези две критични места с подпорни стени. Снабдяваме с вода всички онези зони на града, където все още нямаме, поради невъзможността от вчера да възстановим главният водопровод към града.

Подобрява се положението и в община Георги Дамяново. Навсякъде електрозахранването е възстановено. Все още без питейна вода са селата Говежда и Дълги дел. Причината е прекъснат водопровод, който се захранва от водохващания в Балкана. Повредите по него са сериозни и вероятно отстраняването им ще отнеме няколко дни. За битови нужди е осигурено подаване на вода от река Дългоделска, а за пиене общината е осигурила доставки на минерална вода.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени