Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изготвянето на списъци за подпомагане на пострадалите от наводненията

Около Коледа енергийно подпомаганите домакиства ще получат и хранителни пакети

Снимка: БГНЕС
От днес социални работници правят обходи в засегнатите от последните наводнения населени места в областите Бургас и Стара Загора. Те ще изготвят списъците на засегнатите домакинства, които ще получат еднократните социални помощи от 325 лева. Само в Старозагорско се очаква помощ да поискат над 100 семейства.

В предаването "12+3" заместник социалният министър Петя Евтимова съобщи, че още през почивните дни са приети 22 молби от село Странско и още 15 от село Черноконоьово, Хасковска област. Във второто село деца и младежи от наводнен Център за настаняване от семеен тип са изведени и са настанени в крило на новата детска градина.

Вероятно около Коледа енергийно подпомаганите домакинства у нас ще получат като допълнителна помощ хранителни пакети, съобщи Евтимова: Новата дейност, която предвиждаме е за подпомагане на обществените трапезарии. В хода на изпълнение на програмата ще бъде създаден един направляващ комитет от представители на Агенцията за социално подпомагане, на общините, на социалните партньори, на неправителствени организации, които ежегодно ще взимат решения по бюджета на програмата. Те ще разглеждат средствата, броя хора, които следва да получат хранителни пакети и ще решават дали има възможност да се разширява този кръг.

Средствата за продуктите, предназначени за бедните, се осигуряват от Европейската комисия. Досега Програмата се изпълняваше от Държавен фонд "Земеделие", а през новия програмен период се поема от социалното министерство и ще бъде разширена.

Интервюта на Цветелина Стоянова с Петя Евтимова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна