Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копринка Червенкова: Културният профил в различните партии започна много ясно да се очертава

Д-р Михайлов: Тръгването на политиците да помагат на пострадалите от наводненията хора е лош вкус

Снимка: БГНЕС

Тръгването на политиците да помагат на пострадалите от наводненията хора е лош вкус, коментира психиатърът д-р Николай Михайлов.

Това е лош вкус, защото, първо е закъсняло. Когато управляваха, говоря за ГЕРБ, би било добре да изчистят тези дерета, да проверят бентовете на язовирите и т.н. Това е политическата отговорност, а не в предизборна фаза да джапаш в рядката кал с оцапани обувки все едно, че си направил огромна жертва. В левицата е ясно, този електоратът отдолу е ляв, наистина, и е електорат на нуждата и на носталгията. ГЕРБ произлиза обаче от своето подземие и това не може да се скрие. Това, което излъчва лидерът на тази парти, е както една топла, популистка емоционалност, така излъчва и склонност, дарба, талант на практически безконечен егоцентризъм и на отказ от сложните процедури на модерната политика.

Главният редактор на вестник "Култура" Копринка Червенкова смята, че помощта на политиците за пострадалите хора е популистки ход.

Те не могат да допринесат кой знае колко, дори със собствения си труд, за решаване проблема на тези хора, изпаднали в беда. Защо са изпаднали в беда е друг въпрос. Аз не мисля, че нещо, което в продължение на години е занемарявано, тази мърлявщина, която царува в нашата държава навсякъде, не може да се изчисти дори и в един мандат. Хората, първо, трябва да спрат да цапат и след това да започнат да чистят. Но това е въпрос на култура. Затова говоря за културния профил, който, в различните партии започва вече много ясно да се очертава. Докато в ГЕРБ културният профил на електората е съответен на културния профил на елита на тази партия, проблемът в другата голяма партия е, че културният профил на елита рязко се разминава с културния профил на електората. Няма да се изненадам, ако се окаже истина твърдението, че доминиращото качество на българина е способността му да се адаптира във всяка ситуация. Аз смятам, че той се адаптира на ниско ниво, някъде на равнище цокъл. Етиката на оцеляване не е най-хубавото нещо, което може да се случи на един народ.

Интервюто на Петър Волгин с Копринка Червенкова и с д-р Николай Михайлов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна