Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Миланова: Фалит на КТБ е най-скъпият вариант

БНБ много добре знае фенансовото ѝ състояние

проф. Емилия Миланова
Снимка: БГНЕС

След срещите на г-н Сотир Цацаров с управителя на БНБ,  синдикалисти, работодатели и финансови експерти, стана ясно, че той се е ангажирал да има диалог между БНБ и този съвет, който включва работодатели, синдикати и експерти в банковото дело.

Това каза в предаването "12+3" по "Хоризонт" проф. Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор". На въпрос дали това е работа на главния прокурор, тя каза:

У нас има абсурди след абсурди. Централната банка е независима институция. В закона изрично е написано, че тя не трябва да получава съвети от правителството и от други институции в държавата, но след като тя, по същество, не прави нищо, може би пък главният прокурор е напипал някаква такава област, в която може да предизвика Централната банка да направи нещо.

Фигурата "специален надзор", под която беше поставена КТБ на 27-и юли, е сбъркана от самото начало, категорична е Миланова. Тя посочи, че начинът на поставянето на Банката под такъв надзор е бил погрешен:

Специалният надзор е една оздравителна процедура, която се провежда за 2-3 дни. Най-много за една седмица. А вижте какво се случва! Вече 3 месеца не се прави нищо от гледна точка на оздравителната процедура, защото няма такава. А на края на тези 3 месеца тепърва ще се взема решение за ново удължаване. Как е възможно Управителният съвет, управителят, да не са прочели Закона за кредитните институции. Не можеш да поставиш една банка под специален надзор и да не знаеш какъв е нейният проблем. Не може в БНБ да не е останала някаква памет от момента, в който сме писали тези текстове за специалния надзор. Те прилягат повече за банка, която има капиталов проблем. А проблемът на КТБ не е капиталов, той е ликвиден. Как поставяш банката под специален надзор и не знаеш какво е финансовото ѝ състояние!? Напротив! БНБ много добре знае това състояние.

Проблемът на КТБ не е в капиталовата ѝ адекватност, категорична е Миланова. Според нея не одитори, а няколко екипа на "Банков надзор" е трябвало да оценят финансовото състояние на Банката.

Това е недопустимо! Не може толкова дълго време ти да оценяваш финансовото състояние. Не ти трябва да броиш питите с кашкавал, както се изрази омбудсманът. Трябва ти някаква приблизителна величина на това какъв капитал е необходим и каква ликвидна подкрепа е необходима.

Най-скъпият вариант е фалитът на Банката, категорична е Миланова, която препоръчва оздравителна програма.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Емилия Миланова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна