Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на медала или за международния конгрес на ФИДЕМ в София

Снимка: nha.bg

Тази седмица София стана територия на едно малко по формат, но голямо изкуство – медалната скулптура. А събитието бе 33-ят конгрес на ФИДЕМ (Световната федерация по медално изкуство).
В момента пет софийски галерии представят в различни формати и участие творби на български и чуждестранни художници, които работят в тази област и създават истински шедьоври на медалното изкуство като иновации и използване на материали. Авторитетът на страната ни в лицето на професор Богомил Николов е причина този конгрес да се състои в София, където участват близо 130 автори от 43 страни от целия свят.
Главната експозиция се намира в Археологическия музей. Висока оценка се даде на изложбата на студенти от специалност „Метал“ на Националната художествена академия. Голям интерес бе проявен към съвместната колекция на Мирена Златева и Наташа Радклиф от Англия с мото: „Медална скулптура и рисунки“, а „черешката на тортата“ е самостоятелната, ретроспективна изложба на професор Богомил Николов в НХА, за която Филип Атууд от Англия казва, че този автор – пионер в развитието на българския медал – носи изключителна модерна чувствителност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна