Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оскар Писториус не е убил умишлено Реева Стенкам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата не успя да докаже, че Оскар Писториус умишлено е убил приятелката си Реева Стенкам на 14-и февруари миналата година в своя дом в Претория. Това обяви съдията по делото срещу южноафриканския атлет Токолизе Масипа. 

Обвиняемият е искал да използва огнестрелно оръжие. Но намерението да стреля не означава непременно да убие. Обвинението не успя да докаже умишлено убийство, каза съдийката, цитирана от Би Би Си. 

От това следва, че обвиняемият е вярвал, че животът му е в опасност и не би могло да бъде осъден за предумишлено убийство, каза още съдията.

Писториус, все пак може да бъде осъден за непредумишлено убийство, като присъдата му може да бъде от условна до влизане в затвора, а може и да бъде оправдан. Присъда за предумишлено убийство обаче можеше да означава доживотен затвор за Писториус. 

Южноафриканският лекоатлет застреля своята приятелка на 14 февруари миналата година, като той твърди, че това е било инцидент, докато от прокуратурата настояваха за присъда за предумишлено убийство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна