Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Раева: МК трябва да информира ЕК за потенциален конфликт на интереси при конкурса за европейска столица на културата

Фотоколаж: Силвия Петрова



Министерство на културата трябва да информира ЕК за потенциален конфликт на интереси при конкурса за европейска столица на културата, защото действително г-жа Данаилова, която е много уважаван и дългогодишен кадър на МК със страхотна репутация, представи своето виждане, ЕК трябва да каже, че дали приема или не решението на журито, каза Биляна Раева от организационния комитет, издиганал кандидатурата на Варна за европейска столица на културата. В интервю за предаването „Нещо повече“ тя обясни: Ние не изразяваме недоволство. Бяхме от първите, които поздравиха Пловдив за победата им. Що се касае за тези, които не сме спечелили наградата, ние не сме загубили. Ние печелим от участието в самото състезание. Това означава, че ние в момента имаме една културна програма, която ще продължи да се реализира и това е шансът на град Варна да достигне облика, посочен в апликационната ни форма.

Отговорът, изпратен до "Хоризонт" от Министерството на културата, е следният: Настоящето ръководство се включи в работата по конкурса за европейска столица на културата буквално дни преди финалното заседание  на журито. Заради наелектризираната публична среда по темата се обърнахме към членовете на международното жури с молба да декларират писмено още веднъж, че на са в конфликт на интереси. Същевременно кметовете на четирите града финалисти заявиха удовлетворението си от начина, по който протича процедурата и от състава на журито. От публикации в някои медии научихме, че българският координатор на проекта Диана Данаилова има дъщеря, която работи за структура, свързана с един от организаторите на кампанията на спечелилия номинацията град. Поискахме от г-жа Данаилова да изясни конкретните факти и подготвяме доклад по случая до ЕК, в който ще  включим позицията на всички страни. Ще се ангажираме със становище едва след като получим коментарите им.

По отношение на становището Раева обясни:  Нашето становище е, че ако има налични факти, те трябва да бъдат преразгледани.

По повод на номинациите за европейска столица на културата кметът на София Йорданка Фандъкова коментира на днешната сесия на Общинския съвет: Ние играхме честно и ще продължим да работим честно. Ние ще продължим да работим за изпълнението на Стратегията за развитието на културата в София. Заложихме на реалистична програма, която генерира много добавена стойност за града и жителите. Затова ще предложа на общинските съветници да продължим Стратегията и да продължим поетапно да увеличаваме бюджета за култура в следващите години. От 2008-а до 2012-а година с над 150% е увеличена добавената стойност от изкуства и културно наследство, 80% от културните събития се провеждат в София и това е реален ефект за града и бизнеса. Около 13% е увеличението на туристите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!