Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срам!!!

Снимка: fivb.org

България изигра поредния си безобразно слаб мач на това световно първенство в Полша и загуби срамно от най-младия и най-неопитен отбор на шампионата Куба с 0:3 гейма (23:25, 18:25, 28:30). В мач, в който излязохме за победа, за да завършим евентуално сред първите 8 в крайното класиране, бяхме тотално надиграни, а за пореден път изневериха звездите в нашия отбор.

За пореден мач селекционерът на нашите Пламен Константинов направи промяна в стартовите 6 – Данаил Милушев започна като титуляр вместо неубедителния Цветан Соколов. Останалите бяха Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев, Николай Пенчев, Тодор Скримов и либерото Теодор Салпаров.

Мачът започна по много добър начин за нашите, които поведоха с 2:0 след блокада и грешка на кубинците в атака, а след това резултатът стана 4:2. Първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за България и то не след добри кубински атаки, а след наши грешки. След нови 3 грешки на българите кубинците изравниха, но Милушев отново направи разлика. След поредица от точки за България Куба отново изравни при 12:12. Играта на котка и мишка точка за точка продължи до 14:14, а след това кубинците поведоха за пръв път в мача. След грешка на Жеков от сервис точка повече за противника ни при второто техническо. Първата блокада кубинците дойде при 18:17 за тях и нашите вече бях в ролята на догонващи. След ас на Чапман Пламен Константинов взе почивка. Капитанът Тодор Алексиев влезе за сервис и защита и това даде резултат – контра на Гоцев за 20:21. Мирослав Градинаров също се появи в игра за начален удар и затрудни максимално кубинците, но те намериха начин да отиграят – 23:21. Сервис на Жеков изравни резултата, но след това нашият разпределител изпрати топката в аут. Контра на Уриарте и 25:23 за Куба.

Във втория гейм Цветан Соколов, Добромир Димитров и Мирослав Градинаров се появиха в игра, но не помогнаха с нищо на отбора. Кубинците поведоха още в самото начало с 5-6 точки и до края на гейма задържаха аванса си до 20:13. Тодор Скримов направи серия от 4 начални удара и намали разликата, която обаче бе голяма и въпреки неговата серия Куба взе и втория гейм с 25:18.

Градинаров, Алексиев, Соколов, Тодоров, Гоцев, Жеков и либерото Салпаров започнаха 3-ия гейм, в който бяхме равностойни в началото до 5:5, след което кубинците отново ни поведоха – 8:6. Нашите успяха да обърнат резултата в своя полза при 10:9 след хубава контра на Андрей Жеков, който май единствен на полето знаеше за какво е в игра. При 13:11 за България наставникът на Куба Родолфо Санчес взе една от малкото си почивки в мача. Все пак при второто техническо за пръв път от доста дълго време имахме комфортна преднина – 16:13. Веднага след това кубинците сгрешиха в атака и нова почивка за Санчес. 3 поредни точки за нашите противници принудиха и Пламен Константинов да вземе прекъсване. Аут на Соколов и само точка повече за нашите – 19:18. Кубинците изравниха при 21-та точка след нова слаба атака на Цветан Соколов. Успяхме с една от бутиковите блокади на Светослав Гоцев да поведем с 23:21, но отново допуснахме резултатът да бъде изравнен. Все пак атака на Соколов ни докара геймбол, който кубинците отразиха – 24 равни. Нова успешна атака на нашия диагонал и нов геймбол, който отново бе спасен въпреки плонжа на либерото ни Салпаров зад рекламните пана. Алексиев през тройна кубинска блокада и 26:25 и ново спасяване от страна на кубинците. Нова невероятна игра на Салпаров в защита и атака на Соколов не позволиха на Куба да излезе напред. Нашите не успяха да реализират 5 геймбола, а за капак дойдоха безобразните грешки на Гоцев и Соколов и 30:28 за Куба.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна