Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдателите от ОССЕ ще могат да използват безпилотни самолети в работата си в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще могат да използват безпилотни самолети в работата си в Източна Украйна.

Разрешението за това е дал украинският президент Петро Порошенко в телефонен разговор с президента на Швейцария, чиято страна е ротационен председател на Организацията. Договорено е било и значително увеличаване на числеността и техническото екипиране на мисията за наблюдение и проверки. Преди това от секретариата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщиха, че безпилотните самолети ще се използват главно за наблюдение на границата с Русия във връзка с режима на прекратяване на огъня.

Същевременно завърши поредният етап от кампанията на Русия за хуманитарни доставки за жителите на Източна Украйна.

Последният камион в хуманитарния конвой на руското министерство на извънредните ситуации доставял помощи в Луганск, съобщи ИТАР-ТАСС. С това приключи вторият етап от доставката на хуманитарна помощ за жителите на Югоизточна Украйна. В Русия без каквито и да е било произшествия се върнаха толкова камиони, колкото излязоха от нея, каза говорител на Южното митническо управление. Всички камиони, напуснали територията на Русия, се върнаха празни и бяха подложени на пълна митническа и гранична проверка, добави той.

По- рано бе съобщено, че конвоят включва 200 камиона, а на жителите на Луганск бяха доставени общо 2000 тона помощи и хранителни стоки, генератори, лекарства и одеяла. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна