Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конструктивното укрепване на сградите заляга в новия програмен период за енергийно обновяване на домовете

Конструктивното укрепване на сградите ще е допустим разход по програмата за енергийно обновяване на домовете в новия програмен период. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие Ангел Петров на работна среща с представители на търговските банки, които имат интерес да отпускат кредити по програмата.

Досега конструктивно неукрепени сгради не можеха да бъдат санирани по програмата за енергийно обновяване на българските домове и директно бяха отхвърляни. Промяната ще даде възможност занапред повече собственици да се възползват от предимствата на програмата. За следващия програмен период по Оперативната програма "Региони в растеж" е предвиден финансов ресурс от 174,85 милиона евро за инвестиции в мерки за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития. На срещата Ангел Петров информира, че към днешна дата са подадени 87 заявления за финансова помощ, от които 69 са одобрени за реализация.

Засиленият интерес през последните три месеца, вследствие на проблемите във финансовия сектор, са довели до повишаване на интереса за покупка на недвижими имоти, особено в София, заради сигурността на инвестицията и възможността имотът да бъде отдаван под наем.

Раздвижването на пазара на недвижими имоти вероятно ще доведе до лек ръст на цените на следващ етап, смятат брокери. Франсоа Ганьон - президент на компанията:

Франция е пример за това колко са важни политиците по отношение и на провежданата жилищна политика не толкова по същество каква е политиката, а по-скоро какво послание отправят политиците към обществото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени