Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландската полиция очаква сериозни протести след референдума

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландската полиция се подготвя за възможността от сериозни протести, след обявяването на резултатите от референдума за независимост в четвъртък, на фона на засилващото се напрежение в двата лагера.

Брайън Дохърти, председател на Шотландската полицейска асоциация, е цитиран тази сутрин от вестник "Индипендънт", че полицията следи ситуацията отблизо и прогнозира, че в петък, ден след референдума, когато сутринта ще бъдат обявени резултатите, са възможни сблъсъци.

Страстите се разгорещиха особено много, след като привърженици на независимостта на Шотландия обсадиха щаб-квартирата на Би Би Си в Глазгоу, за да протестират срещу пристрастното отразяване, по техните думи, на кампанията от журналистите на корпорацията и особено от главния политически редактор Ник Робинсън. Цитиран е един от лидерите на "Да, Шотландия!", че в случай на победа на "По-добре заедно" шотландците ще излязат по улиците, защото не искат да бъдат ограбени чрез конспирация, в центъра на която стои Би Би Си.

След прочувствения призив на премиера Дейвид Камерън към шотландците да не напускат Обединеното кралство, тази сутрин лидерите на трите основни британски партии публикуваха официално обещание за предоставяане на по-голямо самоуправление на Шотландия, ако гласоподавателите гласуват против независимостта. Обещанието е подписано от консерватора Дейвид Камерън, лейбъриста Ед Милибанд и либералдемократа Ник Клег. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна