Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има средства за музеите, нужно е само политическо решение

БНР Новини
Регионалният исторически музей в Русе
Думите са на директора на Регионалния  исторически  музей  (РИМ) в Русе доц. д-р  Николай Ненов. В интервю за „Артефир“ той разказа за професионалната среща на тема  „Добри практики в музеите“, проведена  преди  броени дни в Перник, в която е взел участие и министър Мартин Иванов. Министър Иванов е проявил разбиране към поставените от сдружение „Български музеи“ въпроси. Има надежда да бъде одобрена предложена от сдружението методика, по която музеите на открито и тези с повече от една сграда  да получат още средства за откритите и закритите площи, които управляват. „Нужно е само политическо решение, уверяват ни, че пари има“ – каза доц. Ненов.
В същото време в РИМ Русе се работи активно по няколко нови проекта: реставриране на фрагменти от „Затрупаната църква“ и предстоящото им експониране в залите на музея, откриване  на нови експозиции на 18 септември и на „Екомузей“ с аквариум в края на септември.
От разговора, който проведохме  в „Артефир“  ще научите подробности за всичко това и за реставрацията, която ще извърши  д-р Миглена Прашкова, преподавател във Великотърновския университет, ръководител на катедра Църковни изкуства.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени